Przejdź do treści

Dieta bezglutenowa

  • przez
Dieta bezglutenowa

Od kilku lat dieta bezglutenowa robi prawdziwą furorę wśród osób, które interesują się zdrowym stylem życia. 

Czym jest gluten?

W dużym uproszeniu… Gluten to grupa białek, które możemy znaleźć w zbożach jak: pszenica, pszenżyto, żyto oraz jęczmień. To gluten sprawia, że nasze wypieki lepiej rosną, mają lepszą konsystencję i lepiej smakują.  Niestety gluten ma także właściwości alergizujące. 

Dietetyczne wyzwanie

Dieta bezglutenowa opiera się na całkowitej eliminacji glutenu z naszego menu. Jest to czasami bardzo trudne. Bywa, że dany produkt nie ma w swoim składzie glutenu, ale mógł zostać zamieszczony nim w czasie produkcji. Dlatego zawsze musimy dokładnie czytać informacje zawarte na etykietach. Gluten najczęściej znajdziemy w wysoko przetworzonej, na przykład w konserwach, gotowych sosach, daniach mrożonych. Uważać musimy także w aptece. Gluten zawierają w sobie niektóre leki oraz suplementy diety.

Czy na diecie bezglutenowej można jeść owies?

Owies sam w sobie nie zawiera gluten, w jego składzie znajdziemy inne białko – aweninę. Jednak bardzo często owies jest przetwarzany w tych samych zakładach, co pszenica czy pszenżyto, dlatego produkty owsiane bywają zanieczyszczone glutenem. Dlatego zanim sięgniemy po płatki owsiane warto sprawdzić czy na opakowaniu wyraźnie oznaczono, że dany produkt jest całkowicie wolny od glutenu.

Uwaga miłośnicy piwa

Wielbiciele złocistego napoju będą musieli go wyeliminować ze swojej diety. Niestety większość piw zawiera w sobie gluten. Natomiast wina i wódki są w większości bezpieczne, ale dla pewności warto przeczytać etykietę wybranego napoju.